top of page

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργανώνει Σχολείο Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Ιουλίου στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, στην Κορινθία. Το σχολείο απευθύνεται σε τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και πρακτική εμπειρία στην παρατήρηση και ανάλυση αστρονομικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εξερευνήστε το Σύμπαν

Discover the Universe

Drone_05-scaled.jpg

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κόστος συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο είναι 150 ευρώ και περιλαμβάνει όλα τα βασικά έξοδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά με πούλμαν από την Αθήνα προς το Κρυονέρι και η επιστροφή, η διαμονή στον ξενώνα "Ελισσών" στο Κρυονέρι, καθώς και πλήρης διατροφή με τρία καθημερινά γεύματα. Το πακέτο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους συμμετέχοντες, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Για την εγγραφή απαιτείται η υποβολή βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής (motivation letter), όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να συμμετάσχει στο Θερινό Σχολείο. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησης.

Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουνίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Δρ Ηλίας Κουλουρίδης
Ερευνητής  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

photo-16-300x300.jpg

Δρ Αλέξης Λιάκος
Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Λιάκος-Αλέξιος.jpg

Δρ Ελένη Βαρδουλάκη
Ερευνήτρια  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικοινωνιολόγος της επιστήμης

Untitled.jpeg

Ελευθερία Δρίγγα
Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

photo_eleftheria_1-247x300.jpg

Ο Ηλίας Κουλουρίδης έλαβε το πτυχίο Φυσικής το 2003, MSc στη Θεωρητική και Υπολογιστική Φυσική και Αστροφυσική το 2005 και το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 2009. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστροσκοπείου Αθηνών εώς το 2015. Το 2011 δέχτηκε υποτροφία του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (ΙΚΥ), ενώ από το 2012 έως το 2015, διατέλεσε υπότροφος στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης των μεταδιδακτόρων ερευνητών στη Ελλάδα. Κατά την περίοδο 2015-2019 εργάστηκε στο Département d’Astrophysique του CEA/Saclay στη Γαλλία. Από το 2019 εργάζεται ως Κύριος Ερευνητής, στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αστρονομία ακτίνων Χ, οπτική αστρονομία, Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες (AGN), παρατηρησιακή εξωγαλαξιακή αστροφυσική, μεγάλης κλίμακας δομές και περιβάλλον Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων, σμήνη γαλαξιών, κοσμολογία.

Ο Αλέξιος Λιάκος είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών από το 2006. Απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στην Αστρονομία, Αστροφυσική και Μηχανική το 2008 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο την Παρατηρησιακή Αστροφυσική το 2012 στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2012 και το 2013 εργάστηκε ως υποστηρικτής αστρονομικών παρατηρήσεων-χειριστής οργάνων του τηλεσκοπίου 2.3μ “Αρίσταρχος” στο αστεροσκοπείο Χελμού του ΙΑΑΔΕΤ. Από τις αρχές του 2014 έως και τον Σεπτέμβρη του 2015 εργάστηκε στο ΙΑΑΔΕΤ-EAA ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του προγράμματος οργανολογίας με τίτλο: «Κατασκευή κάμερας ευρέως πεδίου για το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”» (“Aristarchos Wide Field Camera” – AWFC) (χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ/ΚΡΗΠΙΣ-ΠΡΟΤΕΑΣ), συμμετείχε επικουρικά στο ερευνητικό πρόγραμμα οργανολογίας με τίτλο: «Κάμερα ευρέως πεδίου Manchester-Athens» (“Manchester-Athens Wide Field Camera” – MAWFC) και στην υποστήριξη του τηλεσκοπίου “Αρίσταρχος” (οργανολογία και υποστήριξη παρατηρήσεων). Από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2023 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΙΑΑΔΕΤ-EAA στα πλαίσια των ερευνητικών προγραμμάτων “NELIOTA” και “CARMEN” (χρηματοδότηση από ESA) με στόχο τη συστηματική καταγραφή εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων μετεωροειδών/μικρών αστεροειδών στην επιφάνεια της Σελήνης με το 1.2μ τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα συμμετείχε στην αναβάθμιση και συντήρηση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας. Από τα τέλη του 2020 είναι μέλος της ομάδας GR-SST (GR-Kryoneri) στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού δικτύου EU-SST και από τον Ιούλιο 2023 είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας της διαστημικής αποστολής “Lunar Meteoroid Impact Observer” (LUMIO). Από τον Νοέμβριο του 2023 υπηρετεί στο ΙΑΑΔΕΤ ως εντεταλμένος ερευνητής (Ερευνητής Γ βαθμίδας).

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παρατηρησιακή Αστροφυσική (Παρατηρήσεις, επεξεργασία και ανάλυση φωτομετρικών και φασματοσκοπικών δεδομένων από επίγεια και δορυφορικά τηλεσκόπια): Αστεροσεισμολογία (παλλόμενοι αστέρες) σε διπλά συστήματα αστέρων, διπλά συστήματα αστέρων σε πλανητικά νεφελώματα, εξωπλανήτες, σεληνιακές εκλάμψεις λόγω προσκρούσεων παραγήινων αντικειμένων, αστεροειδείς, παραγήινα αντικείμενα (NEOs), μετέωρα-βολίδες.

Αστρονομική οργανολογία: Ανάπτυξη, κατασκευή, τοποθέτηση, εργαστηριακός έλεγχος και συντήρηση τηλεσκοπίων και οργάνων.

Η Δρ Ελένη Βαρδουλάκη (elenivardoulaki.com) είναι αστροφυσικός με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδίκευση στους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες και μελέτη τους με τη χρήση δεδομένων από το ευρύ φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (οπτικό, υπέρυρθρο, ραδιοκύματα, ακτίνες-Χ). Έχει δουλέψει σε 6 διεθνή ινστιτούτα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια (2010-2024). Είναι μέλος των διεθνών συνεργασιών με σκοπό την έρευνα στην αστροφυσική COSMOS, EMU, RGZ-EMU, LOFAR KPS, MIGHTEE, ngVLA, SKA. Έχει ειδικευτεί στην χρήση διεθνών τηλεσκοπίων (οπτικό, υπέθυθρο, ραδιοκύματα) με στόχο την παρατήρηση εξωγαλαξιακών πηγών καθώς και στην συγγραφή αλγορίθμων και τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (ΑΙ). Έχει εμπειρία στην επίβλεψη διπλωματικών εργασιών και πρακτικής σε όλες τις βαθμίδες μάθησης (προ-πτυχιακό, πτυχίο, μάστερ, διδακτορικό). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα για διαχείριση προγραμμάτων, για διαχείριση χρόνου και για διαπραγματεύσεις. Είναι επικοινωνιολόγος της επιστήμης, με συνεχείς δράσεις στην Ελληνική και Αγγλική από το 2005 με τη μορφή ομιλιών για το ευρύ κοινό σε διάφορες εκδηλώσεις και σε διεθνείς οργανισμούς όπως TED (π.χ. TEDx AUAthens 2018), συνεντεύξεων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, πόντκαστ, άρθρων, βίντεο και τέχνης. Ίδρυσε τους κόμβους επικοινωνίας με το κοινό Astronomy on Tap Jena (2020-2022), Astronomy on Tap Bonn (2018-2020) και Rogue Astrophysics (2017-) με δράσεις σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκπαίδευσε τις ομάδες αυτές στην εκλαΐκευση. Επίσης έχει λάβει μέρος με την ομάδα του Astronomy on Tap στα διεθνή συνέδρια της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας για πέντε συνεχή έτη (2019-2023), για την παρουσίαση των δράσεων για επικοινωνία της επιστήμης μέσω εκδηλώσεων σε παμπ καθώς και διαδικτυακά. Ταυτόχρονα, ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής ημερίδας του Astronomy on Tap Ευρώπης στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας το 2020. Είναι συγγραφέας σεναρίου εκλαϊκευμένης επιστήμης και βιβλίων για ενήλικες και παιδιά, με το πρώτο της βιβλίο ‘Το Σύμπαν στο τσεπάκι σου’ από την Key Books που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2022. Τέλος, είναι συν-επικεφαλής του προγράμματος επιστήμης πολιτών (citizen science) Radio Galaxy Zoo EMU και επικεφαλής της ομάδας εργασίας, το οποίο συνιστάται από το Office of Astronomy for Development (OAD) για τη μείωση της ανισότητας μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος βασισμένου στην επιστήμη των πολιτών, και  δημιουργεί μια ον-λάιν πλατφόρμα ώστε το κοινό να βοηθήσει τους επιστήμονες στην αναγνώριση και κατηγοριοποίηση ραδιοπηγών από δεδομένα του EMU (ASKAP).

Η Ελευθερία Δρίγγα αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2017, έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Αστρονομίας. Στη συνέχεια παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Υπολογιστικής Φυσικής” του ιδίου τμήματος το οποίο και ολοκλήρωσε το 2020. Κατά την εκπόνηση της πτυχιακής και διπλωματικής της εργασίας ασχολήθηκε με AGN στο φάσμα των ραδιοκυμάτων και των ακτίνων Χ. Από τον Ιανουάριο του 2022 εκπονεί το διδακτορικό της στο Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπό την επίβλεψη του Ηλία Κουλουρίδη και του καθ. Μανώλη Πλειώνη. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στα AGN και τα σμήνη γαλαξιών.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αστρονομία ακτίνων Χ, οπτική αστρονομία, Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες (AGN), παρατηρησιακή εξωγαλαξιακή αστροφυσική, μεγάλης κλίμακας δομές και περιβάλλον Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων, σμήνη γαλαξιών, κοσμολογία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ

<<Αυτό το σχολείο ήταν μία εκπληκτική εμπειρία, καθώς τέτοιες δράσεις δεν πραγματοποιούνται συχνά στην Ελλάδα.>>

​<<Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία. Οι καθηγητές ήταν πολύ καλοί και φρόντισαν ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα, περιγράφοντας με απλότητα και σαφήνεια την θεωρία και τα βήματα των ασκήσεων. Ακόμα μας έδειξαν σε ποιους τομείς της έρευνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τηλεσκόπιο τέτοιου μεγέθους και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις δυνατότητές του. Τα workshops που πραγματοποιήθηκαν μας έδωσαν την ευκαιρία να δούμε όλη τη διαδικασία της έρευνας, από την πραγματοποίηση των παρατηρήσεων, μέχρι την ανάλυσή τους και την εξαγωγή αστροφυσικών συμπερασμάτων.>>

​<<Από τις πιο ωραίες στιγμές ήταν η επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, η ξενάγηση σε αυτό και η πραγματοποίηση παρατηρήσεων. Επιπλέον το κλίμα που επικρατούσε όλες τις ημέρες ήταν πολύ φιλικό και ανοιχτό, κάτι που θεωρώ προσωπικά πως βοήθησε στην επιτυχία του σχολείου.>>

_c91eb2f0-f16e-4ead-8221-9d3a42eb1cd4-removebg-preview.png
DomeSky_03-scaled.jpg
bottom of page